De specificaties van uw computer controleren in Windows 10, 8 en 7 (2023)

Essentiële computerspecificaties

Er is een hoop informatie beschikbaar over wat er allemaal in uw computer zit, maar in de regel zal uw interesse met name uitgaan naar de volgende belangrijke specificaties.

Als u al weet wat u wilt weten en daar snel de bijzonderheden van wilt controleren, leest u beneden verder.

CPU

De CPU (Central Processing Unit of processor) is het brein van uw computer. Voor veel programma’s is een CPU met een minimumniveau aan verwerkingskracht nodig. U wilt dus precies weten wat uw computer in zijn mars heeft. Een overbelaste CPU kan snel oververhit raken, dus het is goed om de temperatuur van de processor in de gaten te houden, vooral wanneer die het zwaar te verduren krijgt.

GPU

Uw GPU (Graphics Processing Unit of grafische processor) verwerkt alles wat u op het scherm ziet. De specificaties van uw GPU zijn met name van belang voor activiteiten als gamen en andere intensieve grafische taken als videobewerking. Net als de CPU kan de GPU oververhit raken als deze te zwaar wordt belast.

RAM-geheugen

Uw computer is uitgerust met een RAM-geheugen (Random Access Memory of werkgeheugen) waarin alle taken worden uitgevoerd die op een bepaald moment actief zijn. Hoe meer RAM-geheugen u hebt, des te meer uw computer aankan en des te meer taken deze tegelijkertijd kan afhandelen.

Moederbord

Uw CPU, GPU en RAM-geheugen zijn allemaal aangesloten op het moederbord, dat de communicatie tussen de onderdelen verzorgt. Omdat het hierbij om een stuk hardware gaat, is het moederbord aan bepaalde fysieke grenzen gebonden. Als uw moederbord bijvoorbeeld maar over twee RAM-sleuven beschikt, kunt u maximaal twee RAM-modules plaatsen als u het RAM-geheugen wilt uitbreiden.

Hardeschijfruimte

Wanneer u een nieuw programma installeert, wordt aangegeven hoeveel ruimte op de harde schijf daarvoor nodig is. Als er niet voldoende ruimte is, kunt u het programma niet installeren. Hetzelfde geldt voor bestanden die u wilt downloaden of maken.

Waarom moet ik de specificaties van mijn computer controleren?

Afhankelijk van de taken die u wilt uitvoeren of de omstandigheden kan het nuttig zijn om te weten wat voor hardware er in uw computer zit. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van gevallen waarin het handig kan zijn om te weten hoe u het RAM-geheugen, de CPU en andere computerspecificaties kunt controleren:

 • U wilt uw pc verkopen: Voordat u uw computer te koop zet, doet u er goed aan even alle specificaties op een rijtje te zetten. Daarmee beschikken potentiële kopers over de informatie aan de hand waarvan zij een verstandige beslissing kunnen nemen. Daarnaast kan het u helpen bij het bepalen van de verkoopprijs.

 • U wilt een nieuwe computer aanschaffen: Aan de hand van de huidige specificaties kunt u zich een beeld vormen van de eisen waaraan uw nieuwe computer moet voldoen. Als u weet waar uw huidige computer tekortschiet, kunt u bepalen hoe krachtig de nieuwe computer moet zijn. Als u zelf een computer wilt bouwen, kunt u de specificaties van CPU’s met elkaar vergelijken en verschillende GPU-benchmarks bekijken om vast te stellen wat u nodig hebt.

 • U hebt ondersteuning nodig: U hebt een hardware- of ander prestatieprobleem? Wanneer u contact opneemt met de technische ondersteuning, moet u beschikken over de specificaties die van belang zijn voor uw probleem. De mensen van de technische ondersteuning willen u zo goed mogelijk van advies kunnen dienen en daarom willen ze weten waar u mee werkt.

 • U wilt de stuurprogramma’s bijwerken: U moet het exacte modelnummer van uw grafische kaart of geluidskaart weten wanneer u grafische stuurprogramma’s of geluidsstuurprogramma’s bijwerkt. Tenzij u een programma gebruikt waarmee u de stuurprogramma’s automatisch kunt bijwerken, uiteraard.

  AVG Driver Updater detecteert de hardwarespecificaties en houdt al uw stuurprogramma’s automatisch up-to-date. Dankzij de gebruiksvriendelijke interface van het programma kunt u in een handomdraai verouderde of ondeugdelijke stuurprogramma’s bijwerken, problemen met stuurprogramma’s oplossen en de computer weer optimaal laten presteren.

  AVG Driver Updater downloadenGratis scan
  (Video) De specificaties van je computer controleren
  AVG Driver Updater downloadenGratis scan
  AVG Driver Updater downloadenGratis scan
 • U wilt een nieuwe game of app uitproberen: Hebt u een oudere pc of laptop en wilt u de nieuwste game spelen, of zelfs een klassieker als GTA 5 of Ark: Survival Evolved? Controleer dan eerst of uw computer voldoet aan de minimale vereisten voor de game. Als dat niet zo is, kunt u de game niet installeren.

 • U wilt de CPU of GPU overklokken: Het overklokken van uw CPU of GPU houdt in dat u de processor zodanig optimaliseert dat hij sneller werkt dan met de standaardinstellingen. Voordat u begint, controleert u de specificaties en onderwerpt u de CPU aan een stresstest zodat u een uitgangspunt hebt. Hetzelfde geldt voor de GPU. Het overklokken van een GPU of CPU kan riskant zijn, dus het is belangrijk om vooraf zo veel mogelijk informatie te vergaren.

Wat u ook doet: raadpleeg regelmatig onze handleiding voor Windows10, 8en7. Daarin leest u hoe u alle hardwarespecificaties van uw pc kunt controleren, van het geïnstalleerde geheugen en de systeemoverzichten tot details over het geïnstalleerde besturingssysteem.

Hoe en waar u de specificaties van uw CPU, RAM-geheugen, moederbord en GPU kunt vinden

In Windows kunt u de specificaties van uw hardware op een aantal manieren weergeven. Afhankelijk van het detailniveau waarnaar u op zoek bent, kunt u een van de volgende methoden gebruiken om de specificaties van de CPU te controleren en andere informatie te achterhalen.

De computerspecificaties controleren via de systeeminstellingen van Windows

De systeeminstellingen van Windows vormen een eenvoudige en handige manier om de specificaties van uw computer te bekijken. Eerst wordt beschreven hoe dat in zijn werk gaat in Windows10, vervolgens is Windows7 aan de beurt.

Windows-systeeminstellingen weergeven in Windows10

Klik op Start, open Instellingen en ga naar Systeem. Selecteer Info in het menu aan de linkerkant.

De specificaties van uw computer controleren in Windows10, 8en7 (1)Vervolgens worden de basisspecificaties van de pc weergegeven, met vermelding van de Windows-versie die bij u geïnstalleerd is.

(Video) De vaste schijf op fouten controleren in Windows 10

De specificaties van uw computer controleren in Windows10, 8en7 (2)U kunt de specificaties op dit scherm moeiteloos kopiëren en plakken.

Windows-systeeminstellingen weergeven in Windows7

Klik met de rechtermuisknop op het pictogram Computer en selecteer Eigenschappen.

De specificaties van uw computer controleren in Windows10, 8en7 (3)Er verschijnt een overzicht met basisspecificaties, onder meer voor de processor, het beschikbare RAM-geheugen, een aantal ondersteuningsnummers (afhankelijk van de computerfabrikant) en de Windows-versie u gebruikt. De details die u hier vindt zijn niet heel erg uitgebreid, maar volstaan doorgaans.

De specificaties van uw computer controleren in Windows10, 8en7 (4)Als u meer informatie nodig hebt, klikt u links op het scherm op Apparaatbeheer en loopt u de afzonderlijke apparaten langs (meer daarover verderop).

De specificaties van uw computer controleren in Windows10, 8en7 (5)

De computerspecificaties controleren via de opdrachtregel

Zet uw (ethische) hackerspet op en typ Windows + R om het venster Uitvoeren op uw computer weer te geven. Typ cmd en druk op Enter om het venster Opdrachtregel te openen.

De specificaties van uw computer controleren in Windows10, 8en7 (6)Typ de opdracht systeminfo en druk op Enter. De computer laat u nu alle specificaties van het systeem zien. Blader door de resultaten om te vinden wat u zoekt.

De specificaties van uw computer controleren in Windows10, 8en7 (7)

De computerspecificaties controleren via Apparaatbeheer

U wilt de exacte naam van een specifiek apparaat weten, bijvoorbeeld van uw video- of geluidskaart? Dan moet u in Apparaatbeheer zijn.

Klik met de rechtermuisknop op het Windows-menu en selecteer Apparaatbeheer.

De specificaties van uw computer controleren in Windows10, 8en7 (8)In een venster verschijnt een lijst met alles wat er in uw computer of laptop is ingebouwd. Doorloop elk item in de lijst en bekijk de namen van apparaten, zoals op de schermafbeelding hieronder.

De specificaties van uw computer controleren in Windows10, 8en7 (9)

In Apparaatbeheer worden gewoonlijk duidelijke en volledige namen weergegeven voor elk accessoire of apparaat dat is aangesloten op of ingebouwd in de computer of laptop.

U weet nog niet zeker wat een bepaald apparaat is? Staat er Onbekend bij? Geen zorgen. U kunt dat achterhalen aan de hand van de GUID (Globally Unique Identifier) van het apparaat. De GUID bestaat uit een reeks cijfers waarmee u de identiteit van een apparaat kunt vaststellen.

Dubbelklik op de geheimzinnige vermelding in Apparaatbeheer, bijvoorbeeld Broadcom 802.11ac. Ga vervolgens naar Details. Selecteer Hardware-id’s onder Eigenschappen. Klik met de rechtermuisknop op een van de vermeldingen, kopieer deze en ga naar uw favoriete zoekmachine om er meer over te weten te komen.

De specificaties van uw computer controleren in Windows10, 8en7 (10)

Via een snelle zoektocht op internet kunt u probleemloos de precieze naam van het onbekende apparaat achterhalen.

(Video) How to Increase Your RAM Speed For Free | Windows 10, 8, 7

Gedetailleerde computerspecificaties controleren via Systeeminformatie

We duiken nog even wat dieper in de materie. Het beste en grondigste ingebouwde hulpmiddel voor het controleren van de specificaties van uw computer is Systeeminformatie. U opent het door te klikken op het Windows-menu en het woord systeeminformatie te typen. Windows spoort het programma dan voor u op.

De specificaties van uw computer controleren in Windows10, 8en7 (11)

Klik op Systeeminformatie (of druk op Enter). Het hulpprogramma dat nu wordt geopend vormt de meest volledige, maar ook ingewikkeldste manier om de specificaties van uw computer te achterhalen. Hier vindt u alles over uw computer, van de BIOS/UEFI-versie tot het revisienummer van uw moederbord tot alle stuurprogramma’s en toepassingen die worden uitgevoerd.

Gedetailleerder kan niet!

De specificaties van uw computer controleren in Windows10, 8en7 (12)

Met dit hulpprogramma kunt u:

 • Zoeken naar specifieke informatie: Gebruik het vak Zoeken naar onder in het venster om iets op te zoeken, bijvoorbeeld de videokaart of USB-poorten.

 • Een systeemrapport genereren: Open het menu Bestand en klik op Exporteren om deze gegevens op te slaan in een tekstbestand dat u kunt delen. Dat kan handig zijn wanneer een ondersteuningsmedewerker u hiernaar vraagt of wanneer u uw hardwarespecificaties wilt delen op een onlineforum.

Een hulpprogramma van derden gebruiken om alle specificaties te controleren

De in Windows ingebouwde hulpprogramma’s voor het controleren van de specificaties zijn niet altijd even overzichtelijk. En met zoveel informatie is het lastig om uit te vinden waar u precies moet zoeken. Als u een beetje overdonderd bent, kunt u overwegen een speciaal hulpprogramma voor het controleren van specificaties te gebruiken.

Speccy is een gratis tool waarin de specificaties van uw computer overzichtelijk worden weergegeven. Zo kunt u snel de informatie vinden die u nodig hebt.

De specificaties van uw computer controleren in Windows10, 8en7 (13)

Het beste uit uw huidige hardware halen

Met de ingebouwde hulpprogramma’s van Windows of een gratis hulpprogramma van derden als Speccy kunt u moeiteloos alle specificaties voor uw computer vinden. Of u nu op zoek bent naar informatie over het RAM-geheugen of de CPU, of gewoon wilt weten welke programma’s er op uw computer geïnstalleerd zijn: met deze hulpprogramma’s kunt u alle computerspecificaties vinden.

Om het maximale uit de hardware onder de motorkap van uw computer te halen en vervelende prestatieproblemen op te lossen, is het van belang dat u uw computer regelmatig onderhoudt en optimaliseert. AVG TuneUp verwijdert ongewenste rommel, houdt uw bestanden netjes geordend en houdt het gebruik van de systeembronnen in de gaten om ervoor te zorgen dat uw computer altijd optimaal presteert.

AVG TuneUp downloadenGratis proefversie
(Video) Upgrade to Windows 10 for free (especially from Windows 7)

Voor Android, Mac

AVG TuneUp downloadenGratis proefversie

Voor Mac, Android

AVG TuneUp downloadenGratis proefversie

Voor Mac, Android

AVG TuneUp downloadenGratis proefversie

Voor Android, Mac

(Video) Universal Joystick Driver for Windows 7, 8, 10, and 11 (2023) | Best Joystick? : (Read Description)

Videos

1. How to Check RAM Speed in Windows 10/8/7
(MDTechVideos)
2. 2 Ways to Fix “This App Can’t Run on your PC” in Windows 10/7 (Easy)
(Easy Classes)
3. How To Fix WiFi Connection Problems in Windows 10 8 7- Red X on WiFi [8 Fixes]
(EasyTechs)
4. HP Laptop Starts but No Display | Black Screen | HP Support
(HP Support)
5. Windows 10 How to Adjust Virtual Memory
(MDTechVideos)
6. CMD: Krijg alle informatie over uw pc
(NETVN82)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terence Hammes MD

Last Updated: 10/06/2023

Views: 5918

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terence Hammes MD

Birthday: 1992-04-11

Address: Suite 408 9446 Mercy Mews, West Roxie, CT 04904

Phone: +50312511349175

Job: Product Consulting Liaison

Hobby: Jogging, Motor sports, Nordic skating, Jigsaw puzzles, Bird watching, Nordic skating, Sculpting

Introduction: My name is Terence Hammes MD, I am a inexpensive, energetic, jolly, faithful, cheerful, proud, rich person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.